20171229_110024

Ендоскопічна служба КНП «Міська поліклініка №2» працює вже біля 14 років.  За цей час проведено біля 20.000 обстежень верхніх поверхів ШКТ та біля 2000 обстежень кишківника. Протягом останнього року впроваджена нова технологія – відеоендоскопія ШКТ. Це візуальне дослідження верхніх та нижніх відділів шлунково-кишкового тракту (стравохід, шлунок, дванадцятипала кишка, товстий кишківник ) за допомогою цифрових відеогастро- та відеоколоноскопа.

Процедура відеоскопії  дозволяє не тільки провести огляд, сфотографувати, зробити відеозапис процесу і результатів обстеження , але й, при необхідності, зробити біопсію (отримати фрагменти слизової оболонки для дослідження). Також під час ендоскопії можливе лікування уражених ділянок (наприклад, обколювання виразки шлунка лікарськими препаратами, видалення невеликих поліпів ШКТ).

У нашій поліклініці є можливість проводити дані обстеження з усіма видами сучасного знеболювання. Це забезпечує пацієнтам комфорт під час процедури.

У яких випадках показана ВС ШКТ (відеоскопія ШКТ):

  • почуття тяжкості і болю у верхній частині живота;
  • печія, відрижка, гіркота в роті;
  • зниження апетиту;
  • раніше виявлені захворювання шлунку з метою диференціальної діагностики;
  • у віці після 40 років (ендоскопічний скринінг 1 раз в рік)
  • кров у калі
  • хронічні закрепи
  • немотивована втрата ваги
  • анемія невиясненого ґенезу.

 

Перевагою відеоскопіі у порівнянні зі звичайною фіброскопією є більш висока інформативність, можливість значного збільшення зображення (як у мікроскопі). Це дозволяє лікарю бачити гістологічну будову тканини, виявити зміни слизових оболонок на ранніх стадіях.

Але найбільшою перевагою є можливість  цифрового запису дослідження і повторний неодноразовий його перегляд для більш детального заключення.

За 3 міс 2019 року  у КНП «Міська поліклініка №2» проведено  350 гастроскопій та 65 колоноскопій. З них під загальним наркозом  75 обстежень.

Виявлена патологія

  Поліпи Онко

патологія

Виразки

шлунка

Виразки

ДПК

Відеогастроскопія 1 14 17
Відеоколоноскопія 11 4

 

За  період  роботи  в ендоскопічному кабінеті (протягом 14 років) виявлено раків шлунка- 47, раків стравоходу-10, раків кишківника  -68. Крім онкопатології виявлено доброякісних новоутворень шлунка -94  та  кишківника -144.