454752918_w800_h640_helianthus_dbt

Міська поліклініка №2 отримала новий сучасний цифровий мамограф.

Рак молочної залози (РМЗ) – найбільш поширена злоякісна пухлина у жінок. РМЗ займає друге місце серед причин смерті від онкологічних захворювань після раку легень і являється основною причиною смерті жінок у віці від 40 до 59 років. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно в усьому світі реєструється  понад 1000 000 нових випадків РМЗ та понад  400 000 жінок вмирає щороку від цього захворювання. Ризик розвитку РМЗ впродовж життя становить орієнтовано 11% (у однієї з дев’яти жінок в усьому світі).

Показники захворюваності на рак молочної залози у Чернівецькій області минулого року становили: 230 вперше виявлених  випадків, з них 69  або 30% – занедбаних. 81 випадок вперше виявлено серед міського населення, з яких занедбаних було 24 або 29,6%.

Відсутність сучасної діагностичної апаратури не дозволяла вчасно і ефективно виявляти на ранніх стадіях захворювання на рак молочної залози.

Станом на листопад ц.р. в місті (не рахуючи комерційних) функціонує єдиний мамографічний апарат, який встановлений в обласному комунальному закладі – онкологічному диспансері. Вказаний мамограф є аналоговим та експлуатується понад 15 років, тому придбання сучасного мамографа значно покращить виявлення онкозахворювань на ранніх стадіях і дозволить проводити успішне лікування.

Аукціон по закупівлі мамографа відбувся 13.06.2017 р. в режимі онлайн. Упродовж відведеного законом часу для оскарження та підписання договору, жодної скарги  на порушення  у процедурі закупівлі, як це вимагає законодавство, не надходило.

Процедура  закупівлі  проходила публічно, під  контролем громади та правоохоронних органів. У ході перевірок, які були здійснені, і управлінням СБУ у Чернівецькій області, і Департаментом захисту економіки Національної поліції України правопорушень не встановлено.

Аукціон відбувся 13 червня 2017 року в режимі онлайн через  ProZorro, переможцем було визнано ТОВ «Медгарант» та укладено з останнім договір   № 43 від 07 липня 2017 р. Вартість цифрового мамографа 9млн.998 тис.грн.

Довідково. Апарат VIOCA D – є сучасною мамографічною системою для скринінгового та діагностичного обстеження молочної залози жінок різного віку.

      Отримання даних відбувається в цифровому форматі з використанням плоско-панельного   детектора   шляхом безпосереднього перетворення       Х-променів в цифровий сигнал на основі аморфного селену.

      Використання детектору саме з таким покриттям є проривом в сучасній радіології. Цей детектор є дуже чутливим до Х-випромінення і не потребує покриття шаром люмінофора, де проходить розсіювання світла (відблиск), внаслідок чого падає контраст зображення.

        В плоско-панельному детекторі Х-випромінення перетворюється в електричні заряди без проміжних етапів.

       Зображення чітке, з широким динамічним діапазоном, високою деталізацією і високою роздільною здатністю на рівні саме низьких контрастів – для м’яких тканин.

      Робоча комп’ютерна станція в складі мамографічного комплексу – є «золотим стандартом» для мамографічних цифрових досліджень. Згідно з медико-технічними вимогами до обладнання для цифрової мамографії, які затверджені Асоціацією  радіологів України.

       Однією з цінностей цифрового мамографу – це можливість описувати цифровий знімок з екрану монітора. Змінюючи параметри перегляду (яскравість, контрастність тощо) лікар може побачити набагато більше інформації, ніж при огляді плівки будь-то аналового чи цифрового друку.

         Використовуються методи автоматичного вибору оптимальних параметрів для експозиції даного пацієнта із зазначенням дози опромінення   (в існуючих рентген-апаратах такої опції немає і опромінення вираховується згідно з певною формулою (розрахунковий метод). Ці автоматичні технології вибору дози є точними, швидкими і доступними із  застосуванням в залежності від щільності молочної залози.

      І ще одна важлива комплектація комплексу – це медичний термопринтер для друку знімків з відповідними параметрами, щоб не втратити якості зображення, яке  отримується на моніторі.

      На 1 пацієнта = 4 знімки = 30 хвилин. За 6-годинний робочий день – 12 = пацієнтів = 48 знімків. За рік – 3000 осіб = 12 000 знімків). Пам’ять на жорсткому диску = 100 000 зображень = 7-8 років безперебійної роботи (для порівняння на флюорографі   база даних списується кожних 3 місяці).

 

          Мешканки Чернівців  обстеживатимуться безкоштовно. На оснащення даного кабінету витрачено майже 20 000 тис.грн.